MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Umag

Umag.
Een handvol kilometers zuidwaarts vanaf de kaap bereik je door de pijnboombossen een terrein van kunstenaarsclub Forma Viva en enkele grote vakantiecomplexen. Vooral complex Polynesia en Stella Maris, net even buiten Umag gelegen, zijn grote jongens. Ze hebben hotelaccommodatie, appartementen, kampeergelegenheid, zwembaden, disco's, sportfaciliteiten, kiezel- en rotsstranden en meer van dat soort voorzieningen. Stella Maris heeft ook een kunstmatig aangelegde binnenlagune met kiezelstrand op de terreinen. Daarnaast heeft het een internationaal tenniscomplex met een heus tennisstadion. In dit stadion worden jaarlijks aan het einde van de zomer de Open Kroatische Kampioenschappen gehouden.

Romeinse nederzetting
In de omgeving van Umag zijn nog veel meer tennisbanen en vakantiecomplexen te vinden. In de zomer rijden toeristentreintjes - van het speelgoedsoort dat op gewone banden een vast traject volgt - vanaf de noordkant naar de oude stad van Umag. Haar oorsprong ligt in Romeinse tijden, toen er de nederzetting Unlacus verrees. De Romeinen stichtten deze plaats op een eilandje, dat ze verbonden met het vasteland en dat nu het schiereiland bij de haven is. In de 9de eeuw namen de Slaven de streek en de stad in. Later, onder de Venetiaanse overheersing, werd de plaats als Unlago een belangrijke haven voor de verscheping van Istrische wijn. In de 14de eeuw plunderden Genuezen Umago, maar de stad wist zich te herstellen.

Tegenwoordig is er in een deel van de grote haven van Umag een groot jachthavencomplex. Om de haven heen ligt de oude stad gedrapeerd, met haar schiereiland met smalle straatjes, visrestaurants langs het water, enkele renaissancistische en barokke gebouwen en de campanile (Venetiaanse klokkentoren). De toren hoort bij de Maria-Hemelvaart- en Sint-Peregrinuskerk, uit 1757. Deze kerk huisvest ook een orgel uit 1776. Op de muur is een stenen reliŽf uit de 14de eeuw te zien van Sint-Peregrinus, beschermheilige van de stad. Aan Trg Sveta Martina, bij het havenhoofd, heeft het Stadsmuseum een archeologische collectie die het rijke verleden van het noordwestelijke deel van Istrie laat zien. Niet ver ervandaan heeft galerie Dante Marino Cettina werken van hedendaagse Kroatische, Sloveense en Italiaanse kunstenaars.

STADSMUSEUM. Geopend: di.-zo. 10-12 en 17-20 uur. GALERIE. Geopend:'s zomers dagelijks van 9 tot 13 en van 18 tot 22 uur ;'s winters dagelijks van 10 tot 14 en van 16 tot 20 uur.
© tekst www.touringcarchauffeur.info

Link
fotoalbum "Umag" (15 extra foto's)

Webstek Umag (E).vandaag 22-6-24, laatst aangepast op 26-07-15.