MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Novigrad

Centrum met jachthaven
De naam van de stad - letterlijk : Nieuwe Burcht - is wat misleidend. De Grieken hadden hier al een nederzetting met de naam Neapolis, die door de Romeinen werd overgenomen en Civitas Novum ging heten. Daarna lijkt de geschiedenis van de stad op die van geheel westelijk IstriŽ : Byzantijnen, duistere tijden tijdens de grote volksverhuizingen, overname in de 9de eeuw door de Slaven (die de plaats Novigrad noemden), Venetianen, Genuese en Turkse aanvallen, vanaf 1828 opname in het Habsburgse rijk.

Bisschopszetel
Specifiek voor Novigrad is dat de stad van 520 tot 1831 een bisschopszetel had en dat er in de Middeleeuwen en de renaissanceperiode een grote monnikenpopulatie was. In de 18de eeuw werd het smalle kanaal tussen de stad, toen nog op een eiland, en het vasteland gedicht. Net als Umag ligt de oude stad van Novigrad daarom op een schiereiland, met grote baai en haven ernaast en ook met een jachthaven, ditmaal zo'n beetje midden in de stad. Rond de oude stad is een deel van de Middeleeuwse vestingwallen nog te zien, gerestaureerd en wel, bijvoorbeeld direct langs de zee aan de zuidzijde van de oude stad. Achter de muren zijn enkele aardige staaltjes van Venetiaans-Gotische bouwkunst te ontdekken, bijvoorbeeld het Palazzo Rigo. Hierin is een bescheiden museum met grafmonumenten uit Byzantijnse en middeleeuwse tijden ondergebracht.

Venetiaans
Ouder nog dan dit paleis is de Romaanse Sint-Pelagiuskerk (ook gewijd als Mariakerk en Maximilianuskerk) uit de 13de eeuw, te vinden door naar de typisch Venetiaanse klokkentoren te lopen die erbij hoort. Het Romaanse karakter heeft in de loop der eeuwen wat barokke schmink gekregen. De presbyterie is op een laat-Romeinse, drieschepige crypte gebouwd. Er zijn hier een 12de-eeuwse sarcofaag en oudere Romeinse en ook Romaanse stenen monumenten te zien. Rond de oude gebouwen is het goed toeven in de smalle straten, pleintjes en kades van Novigrad.

Hotel Maestral.
Uiteraard zijn hier de nodige toeristische voorzieningen. Cafť's, restaurants en hotels in alle categorieŽn.

Net ten zuiden van de stad maakt de zee een bocht naar binnen. Hier ligt de monding van de rivier de Mirna. De Venetianen vervoerden er destijds hout over van zomereiken uit de uitgestrekte bossen die destijds in het Istrische binnenland lagen.
© tekst www.touringcarchauffeur.info

Link
Webstek Novigrad (E).vandaag 22-6-24, laatst aangepast op 26-07-15.