alles over ISTRIE naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin Crni Lug

Opertalj

Opertalj
Opertalj
Aan de overkant van de Mirna (ten noorden van Motovun) ligt het mooie middeleeuwse plaatsje Oprtalj. Je moet er wel even voor klimmen. Van 109 tot 1490 was het bezit van de patriarchen van Aquileia, die nogal wat landgoederen aan de oostkant van de Adriatische Zee bezaten. Daarna nam VenetiŽ het over.

Grote Loggia
Je kunt er nu kuieren door een paar smalle straatjes en de middeleeuwse sfeer proeven rond de centrale Sint-Joriskerk. Op het plein voor de grote loggia kan je rustig zitten, iets drinken en genieten van het mooie uitzicht op de bergen en bossen.
De Loggia  van Opertalj
De Loggia van Opertalj
Rond Oprtalj vind je nog vier oude tot zeer oude kerkjes, voorzien van fresco's in diverse stijlen.

Bossen en truffels
Het bosgebied rond Oprtalj heet het Woud van Motovun. Ooit groeiden er talloze zomereiken in de streek, die voor het grootste deel gekapt werden door de Venetianen. De stammen werden vervolgens over de Mirna afgevoerd en naar VenetiŽ verscheept. Daar gebruikte men ze in de scheepsbouw en als heipaal onder de stad. Het grootste deel van de eiken in IstriŽ verdween trouwens op deze wijze. Van het woud is zo'n 20 km2 over; een deel ervan is beschermd natuurgebied. Voor gastronomen heeft het woud een bijzondere betekenis, want er worden veel truffels gevonden.

Overblijfselen uit de Venetiaanse tijd. landbouw is nog steeds belangrijk Huisjes in Opertalj

vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.